Friday, December 9, 2011

Minggu Bee zey tapi Happy :)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
 
Alhamdulillah rasa entri ni pendek je kot sebab esok nak pegi London nak pick up family kat epot.. Mintak2 semua plan jadi.. and diorang pon bleh tahan sejuk kat sini... Hmm setakat ni snow tak turun2 lagi padahal family mai sini nak rasa snow... harap-harap ada la snow before diorang semua balik semula ke Malaysia..amiinn... Apapun tak sabar nak bawak diorang jalan-jalan.... (^_^) 
 
(ni masa kat trinity college of dublin, ireland masa  spring time)

Minggu ni sangatla tension sebab kena siapkan assignment and duk pegi ulang alik town sebab transfer duit yang diorang bagi untuk belanja kat sini.. dah la limit bleh keluar dua kali... so ari2 kena pegi town.. Assignment pon baru je part 1 siap.. Bila nak suh personal tutor proof-read td, dia takda plak smpai next week.. Alhamdulillah la peer dad yang selama ni tak respond, sudi nak proof read kan..
Untuk part 2 ni sementara pegi cari idea, duk pulak sibuk2 meng-update blog ni..laju je tangan taip entri ni dari duk taip assignment tuh, adoi..

Apapun kita enjoy weekend ni kat London puas-puas!! hehehe


---->>> "Think islamically, behave wisely, speak kindly, listen genuinely, pray attentively 
& you'll sleep soundly." :)

Friday, November 11, 2011

Bila mood terlalu happy...

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
 
Alhamdulillah...lebih sebulan dah sampai kat Newcastle ni... cepat je masa berlalu, nanti tup2 kejap je rase stahun ni... Alhamdulillah rasa banyak je dapat nikmat sejak akhir-akhir ni.. Betullah dalam Al-Quran pernah cakap yang xsemestinya benda yang kita nak tu adalah benda yang terbaik untuk kita (2:217).. or yg biasa orang akan cakap- "ada hikmahnya tu"

First skali terasa sangat best kawan dengan kawan yg xpernah serapat ni dulu.. skang mana2 pegi kitorang akan bersama... study pon kalo waktu sama akan discuss jgk... kalau dulu dsbbkan ramai bilangan so masing-masing ada geng sendiri, so jadi tak rapat sangat... skang sebab dh jadi komuniti yg sikit, kawan pon dah ada yg dr pelbagai tempat... 
 
pastu skang kitorang 5 orang mesti akan bawakkan lunch hari2 and makan sama2.. part tu best sebab share makanan especially time lunch time paling lapar... walaupun ckit tapi cukup untuk kenyangkan kami.. jimat jgk laa sbb dulu asyik beli makanan je time lunch so mmg dh bzir kat situ..

lagi satu yang obvious terasa beza adalah groupmates... groupmates skang much2 more better dari dulu.. sbb diorang still greet kita kat luar kelas bukan stakat senyum je... ada la sikit2 yg senyum but it is a good sign of friendship... kalau dulu mostly buat tak kenal je bila lepas kelas.. dalam seminar pon asyik duk cakap sama diorang je.. skang ni pon still tak cakap banyak dalam seminar tapi improve la ckit and tak da la rasa awkward sangat sepanjang tu...

yg best kali ni partner untuk projek assignment and sepnjang stage ni.. hmm yang tu tak bleh nak comment banyak2..heheheh :)
 dulu pon best jugak :p

yg paling bersyukur skali terasa semua benda Allah make easy for us.. memang ari tu ada exam sehari selepas Hari Raya Qurban, tapi kami tetap beraya jugak and ziarah akak2 senior (utk makan sbenarnya heheh)...rasa takda la terbeban sangat masa raya tu.. tapi lepas raya kami buat jugak study grup sekejap walaupun tak lama tapi cukup untuk kami faham certain2 parts... Alhamdulillah the exam results got very well for us... and for the first time I pass in the exam not satisfactory but I got Merit! Alhamdulillah :).. 
 
maybe org akan cakap exam tu senang je awal2.. buat kali kedua memangla bleh dpt m or what so eva.. but this results are meant something for us... ingat lagi lepas exam ari tu ada orang cakap yg "exam tu senang je, aku pon ckit lagi nak dapat m dulu blablabla" tapi benda tu bukannya membantu pon utk kami especially lepas jawab exam... maybe org tu nk bg inspiration utk kami.. but i dont think it was the right word.. maybe just tanya exam camne and then dah, tak pyah bgtaw komen pasal experience dulu2.. kitorang pon pernah rasa jugak yg dulu tu...tapi maybe semua orang tak realise kot bnda tu tak perlu nak bgtaw...hmmm susahnya bila emosi ni kadang2 ok and kadang2 terover sensitive... tu la sebb suka hangout with people who in the same shoes. 

(after solat raya)
skang just cuak untuk assignment 1 yang baru hantar... hopefully there are lots good news ahead for us... bnda yg awal2 ni akan bagi semangat untuk try harder... banyak lagi terasa berbeza dari dulu... setakat ni semua better dari dulu... kitorang pon happy2 je lagi...
 
 satu lagi nikmat bila dapat iphone baru.. heee ni saja2 je pegi kat apple store nk bgtaw yg 'home button' kat iphone lama tu dh tak sensitive, so ingat nak baiki.. tapi sebbkan warranty ada lagi (tiggal satu hari je lagi warranty masa pergi tu), orang tu bagitaw akan replace dengan iphone baru... hohoho trus happy giler2.. sebab yg tu dh guna setahun and banyak kali jatuh2... tapi tak da la dapat iphone4s.. still dapat iphone 4 but it is a new one!!! huuu.. 
 
(heehee tak bukak plastik lagi.. ni before backup lagi..so mmg dapat yg mcm baru lepas beli)
  sebabkan mood terlalu happy sjak dua menjak ni, smapi casing iphone pon bagi kat orang.. hmm good timing betulla orang yang mintak tu.. casing tu murah je beli kat malaysia, beli 3, 10 ringgit=2 pound cni.. tu mcm bg je.. sayang jugak nak bagi tapi casing tu dari tak guna baik bagi org.. orang tu ternampak casing tu time nak snap gambar masa isoc gathering.. baru je try letak kat fon baru dpt huhu.. nila akibat mood happy.. bertuah kawan sekeliling ^_^

(ni la lebih kurang casing tu.. lepas bagi tu rasa hepi jgk sbb taw org tu pon minat kat game nih :))

last skali tak sabar nak tunggu bulan 12 ni sebab nak jalan2 ngan family.. wepeee!! tinggal nak beli tiket train ke manchester ngan liverpool je...
hopefully all goes right as planned.. tapi kita hanya merancang, Allah menentukan...
Alhamdulillah Alhamdulillah :))


--->> "dan bahawasanya Dialah yang menjadikan orang tertawa dan menangis" (53:43)


Monday, October 17, 2011

satu petang di ari kamis =.=

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Alhamdulillah sempat jugak nak update blog ni ari ni.. 
Sebenarnya minggu lepas sakit gigi sebab selalu je makan benda manis... pastu kamis lepas saja-saja je la pegi dental school usha2 kaunter kat situ.. tup2 terjmpa akak cnior yg buat dentist kat ctu.. ngadula kejap pasal sakit gigi ni boleh lagi ke nk buat appointment ngan dentist sbb time tu dh nk dekat pkol 2ptg.. pastu akak tu bawakla pi kaunter td tye ad terima patient ke tak.. dahla pegi kaunter emergency mestila boleh hehe...

Cuak jgk nak pegi jmpa dentist sebab biasa bab2 sakit ni kita mesti la nak explain banyak2 biar puas ati.. sakit kat mana, sakit macam mana, bila sakit.. tp bila kat duk tmpat oram putih ni ckp pon limitla..tak sampai 15 minit tggu trus nama kena panggil.. masokla tmpt diorg buat treatment tu, masuk2 dentist yg duty on me is final yr dentistry student..fuuh lg cuak bila kita taw bukan dentist sbnar assign utk kita.. (nak free punya pasal)

so nak panggil ape ea kat dia, ok kita ckp dia Mr D (sbb xjdk dr lg kan hehe), muka boleh tahan jugakla hehe , ok out of topic.. first Mr D soal la pasal sakit gigi tu.. mula la ayat terputar belit cakap sakit situ sakit sini.. nak cakap sakit gigi kat atas pon susah.. mmg geram sebab tak satisfy myself utk cerita pasal kesakitan tu.. tp ckp la dia nak cabut gigi yg sakit tu..then, dia pon tanya la kita macam biasa, ambik social history, detail ckit2.. kdang2 tersenyum sdri jgk sbb bnda sama blajar ambik history taking kat med school, so rasa lain bila kita yg jadik patient...
bagi Mr D, ni pon satu challenge kat dia sebab org asing jd patient dia, so dia kena make sure yg dia explain n tanya betul2 kat org yg tak berapa nak paham english ni.. =_=

lps check2 gigi tu, dia ckap kena xray dulu gigi tu...ni prosedur biasa bila pegi dental hospital bak kata akak cnior tu sbb dia nk pastikan diorg buat the best decision utk gigi kita.. hermm first time jgk xray gigi sbb bfore ni asyik duk chest xray je...wonder jgk la macam mana agaknya rupa xray gigi ni.. bila masuk balik tmpt bilik Mr D ni dia pon tnjukla xray tu..mmg lain la dr yg expect xray tu.. igt kan bsar jgk xray tu tapi ni kecik co e't je rupa xray tu... lbih kurang bsar pemadam yg besar.. xray tu tunjuk 3 batang gigi je.. punyala imagine nampak semua...(mybe org len bsar kot, depends gigi mana nak buat)

xplain punya xplain dia cakap kena cabut gigi tu.. tak tahula gigi yg nak cbut ni gigi geraham ke tak sbb tak tahu bilang gigi..heheheee mybe geraham kot... pastu lps Mr D ckp kena cabut gigi tu, saja je la tanya dia ada option len ke tak (padahal mmg dh ckp awal2 td nak cabut gigi tu), cuakla si Mr D tu sbb dia xtaw nk ckp apa.. trus pegi refer ngan dentist sbnar.. dentist tu xplain la better cabut.. so kita pon ckpla it's okay, sja je nak taw..

so bermula la proses nak cabut gigi tu ngan Mr D td... time ni risau jugak la sbb tkot masa tgh nk cbut tu dia cakap something yg kita xphm n buat lagi sakit ke.. huuu nervous punya pasal... masa dia ltak ubat bius first, tolongla dia baca bismillah for me dlm ati... bfore nak cbut tu dia letak dua ubat bius utk hilang rasa sakit...
ok masa tgh nak cabut tu ada dia suh kumur n mmg xphm tp bila dia nekkan kerusi n ambik gelas baru buat2 paham.. @_@

disebabkan gigi tu gigi geraham kot, so susahla nak cabut... time tgh nak cbut tu punya la sakit.. ingat dapat la tahan, tapi mmg sakit sgt so apa lagi menjeritla... Mr D pon trus ckp dia akn ltk bius satu lagi.. lps letak satu kurang ckit sakit, so dia pon truskan.. xsmpai 3 minit, menjeritla lgi cakap sakit...dia pon tanya la sakit ke, sakit sngat ke, kat mana.. dgn keadaan cm tu mn la nk boleh ckp....punyala menggelabah Mr D, dia pon trus cari satu lagi ubat bius...dahla tmpat ubat bius tu jauh, lama jugak la sakit before nak kena bius tu...lps bius kali ke empat ni , baru la tak rasa pape time cabut gigi tu.. Alhamdulillah ^_^

(ni la punca gigi rosak!)
Lps cbut tu Mr D tu bgtawla do n don'ts utk pastikan semua ok.. dia baca dlm kertas je sbnarnya... angguk jela kat dia even byk yg tak paham... last skali dia pon bagi kertas tu.. huhuu kan senang.. n igtkan dptla ubat paracetamol ke or pain killer lps cbut ni tp rupanya tak...semuanya kena beli sendiri..lupa jgk yg dpt ubat tu bila pegi private punya clinic, nak free punya pasal kan... tp mana la org smpat nk beli kalo tengah sakit.. hmm.. Alhamdulillah la ada bekalan ubat yg bwk dari malaysia.. dptla bertahan kot.. akak cnior yg len pon ada bg ubat sbb ubat dh nak habis..

nape nak free buat treatment gigi kat sini? sebabnya kat UK ni servisnya mahal org cakap.. pernah jgak google pasal cost nk cbut gigi kat cni.. ni tak tawla btol ke tak atpi nak cbut gigi adala kena bayar 45pound, darab 5 mmg mhlla.. kalo kat msia pernah dulu2 pegi skali ngan famili kilink gigi, tak adala smpai rm200 total jmpa dr gigi.. tu pon dpt ubt byk lg.. so, kenala kenala sentiasa bersyukur dgn negara kita..

pjgnya meleret kat cni.. tp the point nak cakap sbnarnya lepas cabut gigi time nak weekend ni boleh la rehat atas katil xyah makan semua... tapi banyak pulak rezki dtg.. semalam ad two house buat housewarming... makan plak gempak2, nasi ayam, kek, sate, dll n yg kena guna semua gigi utk makan..heee, ari ni pon langkah kanan bila ada org ajak makan pasta kat umah diorg.. tp ckit2 je mkn sbb gna sebelah je part gigi utk mengunyah.. so nikmat mengunyah tu diambil skejap... sebenarnya, skang pon still bengkak lagi, org tu cakap dalam 3 ari jgk nk settle down bnda ni... ubat pon dh satu papan telan sbb pening.. hopefully esok dh ok..


--->>“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya, melainkan Allah akan mengugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang mengugurkan daun-daunnya”.
(HR. Bukhari no. 5660 dan Muslim no. 2571).



Saturday, October 8, 2011

Alhamdulillah!! :))

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Waa dah lama xupdate blog ni..Alhamdulillah dapat juga luangkan masa ari ni... banyak sangat problem sejak dua bulan lepas... Hanya Tuhan je tahu... (bukan orangla kalau tak ada problem- bak kata ayah)

Alhamdulillah, Dia tak pernah menghampakan hambanya.. Berkat doa ibu bapa, keluarga, dan kawan2, masih lagi berpeluang untuk menghirup udara sejuk di bumi asing ini untuk setahun lagi.. hanya Allah juga tahu betapa bersyukurnya kami yang senasib ini.. Terima kasih kepada semua yg bnyak support kitorang.. ^_^

Kalau dipikir balik, memang semua dugaan ini mempunyai hikmahnya sendiri.. mungkin tempoh setahun itu akan menjadikan kami lebih kuat dan sabar untuk menerima segala pandangan, cakap2 orang ataupun melihat kawan2 yang lebih bernasib baik dari kami gembira dengan hidup mereka.. 

Mereka mungkin tak sedar yang kami ini menjadi lebih sensitif dan tersentuh melalui percakapan mereka.. Mungkin emosi masih belum stabil sejak akhir2 ni... Hanya Tuhan yang tahu lemahnya jiwa ini.. dan kepada Dia juga tempat kami mengadu..

Harap2 kawan2 yg lain akan dapat paham kalau perubahan ini sangat ketara sebab hanya diam dan senyum je yang dpt diberi .. Tapi jangan pula mengabaikan kami... We need a lot of support from family n friends...

(baru nak bergmbar dpan uni..heheh)
   
Bila direnung semula, kami patut banyak bersyukur sebab tak semua berpeluang nak merasa nikmat berada di negara orang biarpun susah nak berkomunikasi dengan orang lain... kadang2 tak puas jugak cakap ngan orang putih ni sbb vocab ckit je.. geram pun ada sebb tak sampai apa yg nak bgtaw..huhu tapi tu la pengalaman...

Apa2 pun, sekarang mind kena sentiasa positif and support each other.. groupmates baru pon nampak better dari yang dulu.. hopefully partner pon baik macam last year :)

Memandangkan famili plan nak datang bulan 12 ni, hopefully they will safely arrive here and tak da delay2 flight ke ape... tak sabar jugak nak tunggu diorang semua ni.. bawakla duit banyak2 ea.. heheheh

(sorry if this post cannot be understand by all, it's so complicated)

---->>> "... Sesunnguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas" (39:10)

Sunday, June 26, 2011

KMB + NUMed

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
 
Alhamdulillah sempat tulis lagi hari ni even though tgh bz packing brg utk blik Malaysia :))

Ok, kali ni entry xdala berkisar sgt pasal title tu tapi nak share ape yg dh lalui dlm masa beberapa thun tu..

KMB

KMB ni short kpd Kolej Mara Banting, yg mostly students yg dsponsor oleh Mara byk kat situ.. tapi ada je bdak under petronas, felda or jpa.. tapi nak cakap kat sini, dulu masa mula2 dpt taw dpt offer Mara buat preparation utk ke overc kat KMB tu blurr la jgak.. sbb dia tulis kena buat International Baccalaureate(IB) Diploma for two years... dahla first time dgr psal IB pastu pling lama pulak tu buat foundation.. schoolmate yg laen ad dpt offer preprtn utk ke oversea less than two years.. tak aci jugakla.. 
 
Ayah ngan mak pon macam tak puas hati jugak sbb lama sgt.. sebab kalo ambik medik kat Msia, terus je masok matrikulasi sthun ataupon asasi sains sthun pastu dpt smbung degree trus.. ni kira2 bazir jgkla masa nk grad.. budak timur Tengah lgi best 3 bulan je preparation pastu trus boleh fly..

Tapi nak buat macam mana dh dpt macam tu.... Selalu ketinggalan zaman jugak sbb tak tahula KMB ni tempat yang semua org nak pegi, lepas masing2 dpt offer trus tanya diorang, pastu diorang pon bagitahula KMB tu best bla bla bla.. Kalau nak taw psal life kat KMB tu rasenya banyak je blog2 laen yg dh gtaw.. heheh

 
NUMed Malaysia

NUMed ni singkatan kepada Newcastle University Medicine Malaysia..Herm, saya masih lagi hijau untuk bercerita pasal life as a NUMed student.. kat sini bukan nak share ape yang best bila dapat belajar oversea tapi ape yang best psal NUMed...

As generally know that I am the last batch NUMed yang akan dapat chance belajar medic kat Newcastle punya induk kampus kat UK.. So my juniors akan terus further their studies kat Johor Darul Takzim.. Sebabnya, kampus baru kat Johor baru siap tahun ni, so first batch NUMed yang dua tahun dah belajar kat UK (im second batch) akan sambung clinical years (third until fifth year) kat Johor with first year students... So kitorang inshaAllah kalau tak ada masalah Ogos 2012 baru start belajar kat Johor..
 

KMB + NUMed

Ok ni yang paling susah ckit sebab semua orang ada cita2 nak jejak kaki ke oversea tak kisahla mana2 aslkan boleh fly.. So bila ada yang dapat offer letter tulis NUMed Malaysia and buat IB kat KMB terus akan ada perasaan down ckit.. sebab dahla orang cakap buat IB tu susah tuptup belajar medic kat Johor je.. rumah pon dahla dekat JB jugak.lagi frust.. even negeri pon tak keluar.. Tapi firstly, apa2 pon ingat yang there is always a reason for this...

Ramai yang takut menyesal kalau accept offer tu lagi2 dh ada yang nak sponsor.. bila pikir2 balik baik buat medic kat Msia je lepas matrik so on and so on.. xdala penat nak belajar or bazir masa kat KMB, kan kan?? kalau duk kat tmpt diorang pon akan ada rasa macam tu.. 
 
Kalau still tak yakin buat solat sunat istikharah.. jangan down lama2 sebab tak dapt peluang ke overc, maybe peluang tu akan tiba next time bila buat masters, Phd or holiday.. (senangla cakap sbb dh flykan?)- true tapi dah fly pon banyak dugaan dia sbb byk benda yg kita kena pikir bila duk negara orang..
"Sesungguhnya orang-orang yang beriman, mengerjakan amal soleh, mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhuatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati" (2:277)
 inshaAllah..semua bnda yg kita risau tu adalah mainan setan... try tengok the bright side.. NUMed sebenarnya best sebab cara belajr dia lain dari uni lain instead dapat belajar kat kampus baru..

 Herm.. kpd sape2 yang baru nak masuk KMB utk apa2 course, congrates for u guys.. make ur family n urself proud.. jgan banyak pkir sgt utk sape2 yg dpt KMB + NUMed ..
Kpd yg dh nak masuk second year, cherish ur life there to get the most memorable experience sbb lps ni tak da dah jumpa cikgu2 yg the best mcm kat KMB..
 
 
--->> "Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami..." (35:34)
 
 

Friday, June 24, 2011

Not Totally Review

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Alhamdulillah, baru je dua hari smpai Newcastle blik lepas pergi jalan-jalan.. Orang cakap time duk oversea la jalan puas2 tgk tempat orang... Sempat jugak la berjalan2 kat Italy, Spain n German, tak lupa last destination Edinburgh...Niat holiday pon kena betul jugak kalau tak nanti banyak la benda menyesal, duk merungut, tak puas ati la or membzir..
 Alhamdulillah walaupun holiday pergi tiga orang je (including me) semuanya berjalan macam dalam plan (terlebih bajet ckit tu biasala)... Setiap tempat ada dia punya attractions, tapi banyak2 tempat jalan, paling best for me dekat Spain.. sebab kat situ banyak tinggalan bangunan masa Islam bertapak kat situ... Alhambra la tempat buat semua orang kagum dengan seni ukiran ayat-ayat Al-Quran kat setiap ceruk dinding(boleh tengok gambar2 kat bawah)...mostly perkataan yang diukir kat dinding/tiang kat situ-  
"wa laa ghalib ila Allah" - "dan tiada penakluk yang bekuasa melainkan Allah"

Tujuannya adalah untuk mengingatkan Sultan dan rakyatnya bahawa hanya Allah je yang Maha Berkuasa walaupun ketika itu digelar Zaman Keemasan Islam.. Sunnguh merendah diri pemerintah dan rakyat ketika itu jauh jika nak dibandingkan dengan zaman sekarang...

(ni kat dinding)
(cantik kan!!)
(abaikan orang di dalam gamba itu)

 Ok lupakan pasal holiday.. sekarang kurang dari dua minggu je lagi untuk kami (me n Nabilah) pulang ke Malaysia HORAYY!! Hope semuanya selamat... Tapi kena stay KL dulu dua hari before betul2 smpai kat umah (Klate).. 
So terpaksala tumpang umah akak2 dulu (kalau diorg ada, kena konfim balik ni)...
InshaAllah blik nanti nak ambik lesen kereta so nanti bila nak clinical years kat Johor senang ckit bleh drive nak pegi hospital (huhu berangan lebih).. pastu puasa.. pastu raya.. best2.. 

(p/s: Doakan utk kesihatan nenek yang tengah terlantar sakit, semoga penderitaannya dikurangkan oleh Allah, amiin) 

--->> "Hasbunallahu wa ni`mal Wakil''
[Allah (Alone) is Sufficient for us, and He is the Best Disposer of affairs (for us).]''
'Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pengurus (yang terserah kepadanya segala urusan kami)'
(3:173)

 

Saturday, May 28, 2011

Exam + Kawen

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Alhamdulillah, tadi baru je lepas exam clinical skills which is OSCE.. rasenya kali ni better dari yang dulu punya OSCE walaupun still ad clap ckit2.. Hari ni jugak satu2nya abang akad nikah lepas isyak tadi.. so esok mjlis belah pngntin pompuan n 30hb ni baru mjlis kat umah... So total spnjng less than one year duk kat UK ni dah dua kali terlepas event yg boleh dianggap besar dalam family sebab bulan dua lepas akak second yg kawen dan skang abng plak kawen.. aduih.. tawn depan tak tahu plak apa yg akan ter'miss'.. sabar jela...

(dh besar rupanya cik Batrisya ni - muka geli dgn bunga masa 10 bulan yg lepas)
InshaAllah, final exam as first year medical student is on 31st may n 1st june.. hopefully semua dipermudahkan oleh-Nya n xda yg sangkut..amiin... n harap jgak dapat redha dengan keputusan yg akan dapat... apa2 pon that is the best for me..  macam nasihat kawan - sesungguhnya kejayaan tu milik ALLAH dan bukan hasil daripada usaha semata-mata....

All da best to my friends especially my NUMed friends.. inshaAllah we can do it our exams with blessing from Him.... put our trust to Him and He will do the rest!!

Sape2 blehla jenguk link ni sbb byk bnda yg Kak Aisyah share yang boleh kita reflect betulkah niat kita belajar skarang??..inshaAllah..

--->>> "... Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan kamu mungkin sukakan sesuatu, sedangkan ia lebih buruk kepada kamu, Dan hanya Allah yang mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui" (2:216)

Sunday, May 8, 2011

My Strength, My Inspiration -> My Parents and Family

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

 
(my parents)
 Alhamdulillah for giving me a beautiful n lovely woman in my life...Selamat hari ibu, UMI!!
And also Alhamdulillah for giving me a great man in my life... Selamat hari bapa, AYAH!! 

Terima kasih sbb sanggup bersabar dgn perangai kami semua adik-beradik.... and tak lupa, mohon maaf kalau ada salah n silap or pernah terkuat suara ke..hehe..

Love you all, Umi n Ayah!! 
Semoga ayah dan umi dikurniakan kesihatan yang baik dan hidup diberkati oleh Allah..
Doakan anakmu yang belajar di perantauan ini bcoz you two are my strength and inspiration to go on until the end of everything... 

(my family during my 2nd sister's wedding while im still at UK) 

-DOA UNTUK IBU BAPA-

Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin.. 

sumber- http://halaqah.net/v10/index.php?topic=783.0

--->>> Semoga kita semua dipelihara oleh ALLAH agar sentiasa menjadi anak yang soleh dan taat kepada kedua ibu bapa kita .amiin..
 

Saturday, April 23, 2011

sejuk hati kawan =)

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Alhamdulillah, hari ni ada terbaca notes org kat facebook..so ingin share disini...menarik jugak sbb ia himpunan doa2 untuk sahabat... diambil dari page Heliza Helmi (yg artis AF tu..).. semoga sama-sama jadikan amalan kalau sayang kawan masing-masing... nnn tak lupa jugak doa skali untuk kedua ibu bapa kita.. (^_^)

(my first artwork at UK- hehe buat sdiri)

HADIS:
 "Bila seseorang mendoakan bagi diri sahabatnya sedang ia tidak ada bersamanya, maka malaikat akan berkata: Dan engkau juga akan menerima sepertinya juga"

"Doa seseorang untuk saudaranya dalam masa ketiadaannya, tidak akan tertolak"
 
Dipetik dari Bimbingan Mukminin-Imam Ghazali


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
 Ya Allah..
panjangkanlah umur sahabatku,kurniakanlah kesihatan yang baik
padanya, terangi hatinya dengan nur pancaran iman..

 Ya Allah..
tetapkanlah hatinya, perluaskanlah rezekinya, dekatkanlah
hatinya kepada kebaikan, jauhkanlah hatinya pada kejahatan, tunaikanlah
hajatnya baik hajat dalam agama,dunia dan akhirat...

Ya Muhaimin..
jika dia jatuh hati, izinkanlah dia menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh dia dalam jurang cinta
nafsu.

Ya Rabbana..
jagalah hatinya agar tidak berpaling daripada melabuhkan
hatinya pada hatiMu.. Ya Rabbul Izzati..jika dia rindu, rindukanlah dia
pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu..

Ya Muhaimin..Jangan biarkan sahabatku tertatih dan terjatuh dalam
perjalanan panjang menyeru manusia kejalanMu..

Ya Allah Yang Tercinta..jika kau halalkan aku merindui sahabatku,
janganlah aku melampaui batas sehingga melupakan daku pada cinta
hakiki,rindu abadi dan kasih sejati hanya untukMu

Ya Allah..kurniakanlah sahabatku kesenangan, ketenangan, kebahagiaan dan
kecemerlangan hidup di dunia dan akhirat kelak..

 Ya Rabbul Izzati..bahagiakanlah hatinya sebagaimana Engkau bahagiakan
hati hambaMu yang lain... AMIN
 
(ni pon buat sdiri jgk masa attchment kat ward kanak2)
  ---->>> wishing all my friends all da best for upcoming final exam... InshaAllah kita sama-sama berjaya didunia n diakhirat!!! 
"...Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat." (2:214)

Monday, April 18, 2011

Betulkah aku??

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
 
Alhamdulillah berjaya jugak jejak kai ke Kota London..huhu.. sebenarnya blik dari London ada something yang terungkai... salah satu nya kena reflect sikap diri sdiri balik.. Betullah ada org pernah ckp before tidur patut sentiasa muhasabah diri apa moral of the day yg kita dapat.. nampaknya setelah lama menjadi pemerhati yang profesional, now kena teliti sikap diri sendiri yang banyak dah tunggang terbalik..kalau nak dikira mmang banyak weakness dr strength dalam diri ni.. first yg memang obvious mudah sgt nak marah kat orang, ingat diri sendiri je asyik yg betul...pdahal kena bg chance kat org laen jugak utk diorg rasa ape akibat kalo buat bnda yg slah... tapi entahla... so ape2 skang kena belajar untuk lebih banyak bersabar especially bila dh duk jauh dari family.. kalo ngan adik bradik bergduh je byk kali tp nanti sejuk jugak ati (walaupun tak puas ati hehe)..

Another thing, kena pkir balik untuk buat satu decision ni.... mohon Allah permudahkan urusan ini.. amiin...(kena banyakkan solat sunat istikharah n hajat)
 
 Latest!!, bakal dapat anak sedara baru coz akak second yg kawen bulan dua ari tu dah pregnant.. wuhuu!! nanti balik xda la besar dah baby tu macam batrisya skang... 

And hopefully two weeks holiday left will be used wisely to revise, study and learn something.. InshaAllah...
 
 
(tower bridge- diambil smasa naik cruise kat London)


 
---->>> رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ 
"... Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan wafatkanlah kami dalam keadaan berserah diri (kepada-Mu)" (7:126)
 
 

Tuesday, April 12, 2011

The Light is upon the Light

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"'
 
 
 
Maksudnya:
“ Allah adalah cahaya seluruh langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah adalah seperti sebuah tempat pelita yang di dalamnya ada pelita besar. Pelita itu berada dalam kaca (dan) kaca itu seakan-akan bintang (yang bercahaya) seperti mutiara, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang penuh berkah, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di sebelah timur (sesuatu) dan tidak pula di sebelah barat(nya), yang minyaknya (saja) hampir-hampir menerangi walaupun tidak disentuh api (lantaran minyak itu sangat bening berkilau). Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis). Allah membimbing kepada cahaya-Nya siapa yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan-perumpamaan bagi manusia, dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”. (An Nur: 35)
  
Translation in English from Kanzul Iman

Allah is the Light of the heavens and the earth. The similitude of His Light is as a niche wherein is a lamp. The lamp is in a chandelier (of glass). The chandelier is as it were a star glittering like a pearl; it is lighted from the blessed olive tree which is neither of east nor of west, it is near that its oil may flare up even though the fire touches it not. The Light is upon the Light. Allah guides to His Light whomsoever He will and Allah narrates examples for the people. And Allah knows all things.  (An Nur: 35)
 
--->>> InshaAllah jika amalkan ayat di atas setiap pagi/hari, muka akan sentiasa berseri-seri.  
(semoga dapat di'share'kan kpd org lain, ayat di atas pernah kita hafal waktu sekolah menengah dlm subjek pendidikan islam)
 
ditulis sebelum bertolak ke London
 

Friday, April 8, 2011

The Road Not Taken

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"'

 
Alhamdulillah, cuti easter/spring dh bermula sminggu yang lepas.. so ada 3 minggu lagi cuti.. InshaAllah akan dimanfaatkan sepenuhnya.. seminggu yg lepas, kami satu rumah dan dua lagi kawan dari Newcastle spend time holiday kat Ireland.. Best tengok rmai classmate n kawan2 kmb kat sana, belajar sama2, solat sama2, makan sama2.. but, friends in newcastle pon ape kurangnya... Sebenarnya, kalau nak ikutkan memang peluang untuk further study adalah kat ireland... memang tak terlintas langsung nak masuk uni kat UK sebab asal bound utk uni Ireland.. lagipun lepas interview numed ari tu kena reject dlm bulan satu thun lepas, terus set mind utk ke Ireland sbb interview OK je.. so ape lagi, semua contact num senior dari Ireland, xda satu pon from UK...

Lepas result IB keluar, semua trus berubah... walaupun total points dh lepas n boleh dianggap tinggi (hehe Alhamdulillah) tapi IUMC nak chem 6, dpat 5, so uni tak terima, tapi still ada chance untuk buat twinning ngan Ireland under PMC sbb dia bukak offer untuk yg baru nk apply.. so memang ape2 PMC je time tu n kaunselor pon cakap chance nak dapat PMC tu tinggi walaupun kena interview lagi skali..

Lepas tu nak jadi alkisahnya, saja2 la anta emel kat orang NUMed ni cakap result IB bagus tp interview tak lepas, so bleh consider lagi ke tak.. ni memang saja2 main anta emel (bajet nak buat appeal la) sebab tengok kawan2 yg bound UK tak lepas points anta emel kat uni masing2... heheh... Tup2 dlm beberapa ari lepas tu, orang NUMed terus bagi unconditional offer..huhu rezeki.... terus macam terkejut, happy, cuak, pening, n macam2 lagi sebab tak expect pon akan dapat... satu lagi time tu tak dapat lagi result TOK tapi ckap kat org NUMed result full (hehe tipu), tu yang jadi panik... nak jadi cerita pergi anta emel cakap tak dapat full result balik, lepas tu diorang cakap tak dapat bagi lagi unconditional offer selagi tak dapat full result... Bila parents taw pasal ni terus kena marah sbb diorang cakap nape terus bgthu pasal result TOK yg tak kuar lagi sbb time before bgthu tu mmg dh dpt offer... adoi... tambah satu lagi perasaan - sedih sbb kna marah =(

Esoknya result TOK keluar, n full result pon keluar.. ni lagi parah sebb bila anta full result balik kat orang NUMed tu, org yang handle tu xda kat ofis seminggu..kena la sabar seminggu jugak... dahla time tu tengah sibuk pasal nak apply PMC + kena bayar dlm rm400 utk application baru... so memang kena buat choice terus nak pilih yang mana sama ada nak apply PMC n tggu org NUMed bagi unconditional offer lagi or trus tggu NUMed...  oh, lupa ada satu lgi interview dapat time tu iaitu interview untuk ke OTAGO uni, New Zeland.. memang dapat tiga2 tawaran ni dalam masa seminggu, dah la semua jenis lain2, and negara lain2, lagi la susah nk buat choice...(antara sebab2nya:)

  1. PMC - probability utk dapat offer tinggi, tapi tak taw di'allocate' uni mana either UCD or RCSI.
  2. NUMed - sebab hantar emel main2 masa awal2 tu so tak taw dpt lagi ke tak unconditional offer.   (xda kawan dari kmb sbb time tu semua org pilih nak g Ireland)
  3. OTAGO uni - prob nak dapat high jugak + ni full course, yg PMC n NUMed bkan full course.

Memang kalut minggu tu nak buat choice, dh la time tu tengah ad kat KL sebab saja spend time dgn kawan2... lagila tak dapat discuss elok2 ngan family..  Alhamdulillah lepas buat solat sunat istikharah n hajat.. inshaAllah my choice is right... terus cari contact sape2 senior dari NUMed/ newcastle n orang2 lain yang dapat NUMed jugak.. memang buat muka tak malu je time tu pergi tanye even silly questions... Classmate kat KMB pon ada bagi kawan dia punya fb yg memang dpt offer NUMed.... dari situ kami jadi housemate kat sini (^_^)


Alhamdulillah, kebetulan time tu ada program pre-departure (JOM), so niat nk ke sana nk dpt ilmu + cari kawan2 yang nak ke UK.. Alhamdulillah jumpa la geng2 dari kolej syahputra yg nak ke Newcastle...Lepas balik prog tu, agenda mencari kawan dteruskan hehe... time tu facebook banyak membantu sebab kami semua kenal through fb n xpernah jmpa pon (kawan2 dr KTT especially..) 

Huhu rezeki is unexpected.. dan Allah sentiasa memudahkan urusan kita.. Alhamdulillah... dulu sentiasa amalkan ayat seribu dinar dalam doa lepas solat.. dan sampai sekarang pon still amalkan sebab maksud dan cerita dsebalik ayat tu adalah rezeki Allah yg diturunkan dari arah yang kita tak sangka-sangka kan... (Surah At-Thalaq :2-3)



---->>> Alhamdulillah, i know my choice is right because here I met new friends, sisters and environment that i need to cope with... InshaAllah, my faith will be rising here.. amiin


Wednesday, March 2, 2011

The Blessing of Knowledge

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
 
Alhamdulillah weekend kali ni terisi dengan perkara yang bermanfaat.. Kali ni berpeluang ke satu lagi tempat di UK iaitu Birmingham.. pergi sana niat inshaAllah elok, sempena daurah tahmidi... Walaupun ada assignment yg dateline rabu ni yakni esok + ada ethics debate semalam, tetapi Allah permudahkan jalan utk ke sana juga...Jzkk kepada yang membantu ^_^, hanya Allah dapat membalas jasa kamu semua (satu sen pon tak keluar dari poket or kad utk kali ni -coklat, mkn minum, tambang dll semua ada orang belanja).. Daurah kali ni sangat best dari segi pengisian, takda pon yg mengantuk atau bosan kecuali ada satu sesi forum pada malamnya maybe sebab penat berjalan naik kereta dari Newcastle ke Birm.. Moga-moga dapat ajak kawan-kawan yang lain join sama program tersebut...
 
Assignment pon alhamdulillah dapat anta sehari awal dari dateline, ethics debate pon walau tak ada partner macam org lain tapi tutor ethics banyak membantu dengan menjawab soklan dari audience... maybe inilah dikatakan pertolongan dari Allah swt...semua urusan dipermudahkan...ingin dikongsikan satu ayat 34 dari surah Abraham iaitu:
"Dan Dia telah memberi kepada kamu sebahagian dari tiap-tiap apa jua yang kamu hajati dan jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahla kamu menentukan bilangannya. Sesungguhnya manusia (yang ingkar) sangat suka menempatkansesuatu pada bukan tempatnya lagi sangat tidak menghargai nikmat Tuhannya."
 (14:34)
(coretan untuk first talk)
Before on the way balik ke Birm, kitorang singgah dulu kat coventry road untuk beli buku dan lain-lain.. Buku yang dapat dirembat ialah Don't Be Sad aka La Tahzan versi English..nanti di lain post akan diceritakan sedikit pasal content buku tersebut...kitorang juga sempat makan nasi arab yang famous kat kawasan situ (ni pon orang yang belanja, jzkk :)...
 
(ni permandangan kat Newcastle, otw blik umah lepas klas abis dlm pkol 5-6petang ~ xda DSLR pon bleh jgk hehe)

(satu lagi permandangan senja ms otw blik umah)

--->>> ayat lebih kurang sama mcm kat atas 
"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah (yang dilimpahkannya kepada kamu), tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu; sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (16:18)


Monday, February 14, 2011

weekend di 'kolam hati'

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"
 
 Alhamdulillah..walaupun bakal menerima satu assignment hujung mggu ni dan satu lagi family study project yg belum belum siap, sempat jugak melencong satu hari ke... LIVERPOOL!!! Pergi bukan sorang2 taw tapi bawak 5 buah bas terus... kitorang join yang student festivals punya club yg anjur kan lawatan ke liverpool special utk international students.. just bayar duit tambang je xsampai 20 pound, pastu jalan2 sendiri..
 
Liverpool ni femes ngan diorang punya legend THE BEATLES... walaupun xtaw sgt psal grup music ni tp diorg punya lagu best jgk.. one more thing LIVERPOOL FOOTBALL CLUB.. yg ni pon xminat jgk..heheeh..
Masa pergi sana dpt jugak jmpa satu family ni asal Msian tapi diorg ni pon dtg jln2 sini sbb husband akak tu kalo xsilap buat PhD kat Bangor, Wales.. nanti bleh la jln2 g sana jugak..hehe..
 
(next stop- Birmingham tapi xsure lagi sebab kena siapkan two courseworks by this week at least) Lepas ni kena focus focus focus to my study!!! Moga-moga dipermudahkan segala urusan kami Ya ALLAH..amiin~~
 
okla layan ka gambar mengarut kitorang time kat sana..zazzss

(me, nabilah,tfa)
(ngan family kak ila)

(depan liverpool eye kot nama dia)

(background the beatles)


(snap ngan penyanyi jalanan)
--->>> "the love you make is equal to the love you take"