Monday, March 19, 2012

Part 1 : Memory with him

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Alhamdulillah...rasanya dh lama xupdate  blog ni..maybe xsmpat, xda idea or malas..heheh
ok kali ni just nak share experience yg pernah alami..ceeh.. tp ni xdala segempak experience org lain.. sbnarnya kali ni dapat study partner yg best.. baik, xkedekut ilmu, n pling penting 'handsome' hehe..  tulis pasal dia ni mintak2 la dia xakan phm sbb dia mat saleh tp xda la nk mengumpat pon pasal dia.. kali ni mmg menguji tahap keimanan betul sbb xpernah la buat project betul2 ngan sorang laki..biasa kalo course work mesti dlm grup lebih dr dua orang.. haish susah jgk nak crite takot org salah phm... tp point kat sini sbnrnya nak crite cmne share my ilmu agama kat dia since dia ni sorang yg banyak tanya..
banyak sebenarnya barrier nak smpaikan islam yg best ni kat dia sbb before ni xda pon pikir cmne perlu jwb if org tye psl agama as ilmu tu cetek sgt.. tmbh lagi vocab english pon kurang... teruk gak la rasanya.. tapi cuba sedaya yg mungkin, banyak jugak soalan yg dia tanya salah tafsir tp alhamdulillah dia yg lebih explain soklan.. jwpn lak pendek jer >.< ,sbnrnya ayah dia priest tapi dia xpercaya sgt christian, dia ckp dia lebih kpd free spirit (xpercaya agama- atheist)  ni seingat soklan yg dia pernah tanya n pernah share dgn dia.

 time tu puasa masa pergi visit patient skali ngan dia, lepas tu dia pelik sebab biasa akan makan lunch time otw ke sana, so dia tanya la kenapa xmkn, jwbla puasa.. pastu dia ckp bukan ramadhan je ke puasa? pastu kagum sekejap sbb dia pandai sebut ramadhan and taw kita kena puasa time tu.. hmm .. pastu pikir punya pikir camne nak cakap puasa sunat dlm english akhirnya xterjwb sbb xtaw..
tp balas kat dia yang  puasa ari ni sebab before ni berdoa if dpat result baik akan puasa satu hari... to show that we truly grateful and depend to Him.. pastu ckp kat dia dpt la result baik tu.. dia pon tanya lagi, so u really sure that it is because of Him that u got good result? pastu terus cakap dgn confidentnya yes, yg kita betul2 percaya kita depend to Him the most.. terus perasaan muka dia macam kagum..tp tak tawla dlm hati dia pikir mcm mn..i'll try my best to give my sincerity answers to him.. 
pernah jugak tanya dia balik nape tak search agama lain if dia sendiri tak percaya sgt agama yg ayah dia bawak, pastu kalo tak silap dari pemahaman kita yang dia bgtaw macam tak nak terikat..macam susah nak change  his lifestyle especially suka minum arak.. 


sebenarnya banyak jugak dia taw pasal islam sbb dia ada tanya solat lima waktu kan? and start awal pagi kan? pastu bgtaw la dia yang start before sunrise, terkejut jugak macam mana boleh bgun awal pagi untuk solat.. dia pon ada terfikir, kalo summer pkol brape solat? so based on experience dulu bgtaw la yg start waktu solat pkol 2.30pg.. so solat subuh dulu before tidur.. sekali lagi dia mcm terkejut.. tp survive je if we totally devoted to Him.

banyak lagi nk crite pasal questions yg pernah came across tp maybe next entry if berkesempatan..sebenarnya yang part satu lagi sangat best! 
inshaAllah akan disharekan jugak satu hari nanti..

hidayah tu milik Allah tapi jika seseorang tu betul-betul nak berubah inshaAllah Allah akan permudahkan jalan untuknya.. hopefully he will get hidayah from Him and slowly can change his lifestyle so tak adala halangan nanti untuk dia berubah.. amiin.. and reminder for ourselves too yg perlu sentiasa tambah ilmu agama agar mantap so that dapat disampaikan kepada orang lain jugak.. :)

-->> "Kehidupan dunia dijadikan indah dalam pandangan orang-orang kafir, dan mereka memandang hina orang-orang yang beriman. Padahal orang-orang yang bertaqwa itu lebih mulia daripada mereka di hari kiamat. Dan Allah memberi rezeki kepada orang-orang yang dikehendaki-Nya tanpa batas." (2:212)


1 comment:

  1. so proud of u my fren...<3
    ~iera~

    ReplyDelete