Tuesday, May 8, 2012

Jarang kita betul-betul berterima kasih

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحَيْمِ
"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang"

Alhamdulillah, kali ni just nak share apa yang dapat masa pergi satu program..
Ia mengenai pemahaman saya berdasarkan pengalaman sendiri juga..

(tulipsss at my university)
Ada dua konsep yang salah sebenarnya:

1)Ada orang selalu cakap berserah kepada takdir, sebab Allah yang menentukan segala-galanya, so duduk diam atau buat kerja pon akan dapat benda sama sebab Allah memang nak bagi macam tu...

2)Ada juga orang yang percaya yang apa dia usaha, itulah yang dia akan dapat.. dan tak ada kaitan dengan Tuhan pon, Nauzubillah..

Sepatutnya,. kita perlu berikhtiar dan berusaha untuk capai apa yang kita nak, sebab Allah tengok dan nilai kita punya usaha atau effort bukan nya hasil yang kita perolehi. Apa-apa pon outcome yang kita dapat itu adalah urusan Allah semata-mata yang kita tak perlu nak pikir sangat sebab Allah beri sesuatu kat kita tu pon dengan rahmat-Nya juga..


contohnya kalau nak lebih paham, macam kita yakin ke if kita baca buku dan hafal semua nota-nota penting tu akan membuatkan kita lulus exam dengan cemerlang? Kita dapat result hebat selama ni pon adalah sebab rahmat Allah juga... Kalau tak ada rahmat Allah, mungkin masa exam tiba-tiba blank or panik sampai lupa apa yang kita belajar selama ni.. That's why kita kena berada kat tengah-tengah bukan menjadi golongan nombor 1 atau 2 yang tadi..

Tengok sekeliling kita, ada je orang struggle hebat-hebat, belajar siang malam, tapi still tak dapat result elok.. Ni bukan menunjukkan dia tak dapat rahmat Allah tetapi bukan masa lagi untuk dia terima nikmat itu, dan dia perlu ingat yang Allah nilai effort dan usaha bukan hasilnya.. (cth lain berniaga barang yang tak laku, atau ajak orang buat baik tapi tak da sape dengar etc) Allah juga nak tengok sejauh mana kita sabar untuk terima yang kita anggap sebagai 'ujian hidup' itu.. Pape kena sentiasa betulkan niat kita sebab takut kita buat sesuatu dengan niat tak elok, pastu tak dapat hasil pape, outcome tak dapat, pahala pon tak dapat..

ingatlah ayat dalam surah Al-Baqarah: 286-
"Allah tak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dan kebaikan)yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatannya) yang dikerjakannya..."
 

(view from inside of masjidil haram)

Satu lagi nak cerita ialah mengenai sabar dan syukur,

"orang boleh bersabar dengan ujian yang diterima, tapi belum tentu dia bersyukur diberi ujian tersebut" -quoted-

Selalu cakap sabar-sabar kat diri sendiri bila dapat something yang kita tak suka atau ditimpa ujian, tapi susah nak pujuk hati supaya bersyukur dapat ujian tersebut.. Sebab perasaan menyesal, 'kalaula' atau pape tu memang akan terdetik yang mana merupakan bisikan syaitan juga.. Selalulah berdoa dan mengucap Alhamdulillah agar kita sentiasa menjadi golongan orang yang sabar dan bersyukur.. 

"....... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui". (Al-Baqarah:216)

Betul, kalau pikir balik apa-apa benda  yang kita dapat dan tak suka atau menyesal sebenarnya terselit banyak sesuatu yang manis dan kebaikan, contoh buat kita lagi rapat dengan sorang ni ke, atau dapat faham perasaan orang lain dan cara nak jaga hati diorang bila diorang ada masalah. and the most important, bentuk kita jadi lebih kuat, so kalau dapat masalah lain, akan senang nak hadapi.. 
"InshaAllah ujian yang hebat adalah untuk orang-orang yang hebat"  
Untuk sentiasa bersyukur dan bersabar dengan nikmat atau ujian hidup, perlulah adanya kawan dan sahabat yang membawa kita ke jalan Allah yang sentiasa dapat bagi nasihat dan optimis .. Kalau kawan asyik duk merungut, nanti terikutla perangai tu kat kita.. Bukan nak suruh tinggalkan kawan-kawan yang macam tu tapi kita pon jadilah kawan yang baik untuk kawan-kawan kita tu...

WaAllahu3alam..


--->>>“…dan Dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan, dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan Dia mengetahuinya…” (6:59)No comments:

Post a Comment